Hogyan függ össze a rajzolás és a gondolkodás?


Napjainkban a gyerekek számára rendelkezésre álló elektronikus eszközök nem inspirálják a kicsiket a rajzolásra, színezésre, pedig e tevékenységnek nagy szerepe van nem csupán a finommotorika, de a gondolkodás fejlődésére is. Az apróságok az érintőképernyők világába nőnek bele. Minden roppant egyszerűen és gyorsan elérhető, és hamar megtörténik az, amire vágynak.
Ám az élet bizonyos területein nem lehet ilyen gyorsan eredményekhez jutni. Gyakran olyan helyzetekben, ahol a kívánságot nem követi hamarosan a megvalósulás, a gyerekek (a felnőttek is) idegesek, türelmetlenek, frusztráltak lesznek. A rajzolás, egy-egy kép elkészítése türelmet, kitartást igényel a kis művészektől. Arról nem is beszélve, hogy a „kütyükön” általában minden készen kapható, kis erőfeszítéssel elővarázsolható.
De nem csupán a türelem edzése miatt kell bíztatni a kisgyermekeket a saját rajzok elkészítésére. Egy rajz már az elindulásnál gondolkodásra ösztönöz. „Mit rajzoljak?” kérdezik a gyerekek. Valóban, már a téma kitalálása is gondolkodást igényel. Majd ki kell találni azt, mi jelenjen meg a képen a témából. Hogyan helyezkedjenek el az egyes részletek egymáshoz viszonyítva? Mi mekkora legyen? Minek milyen színe legyen? Hogyan kerüljenek ábrázolásra bizonyos dolgok? Rengeteg eldöntendő kérdés, ötletelés, tervezés, és csak az után jöhet a megvalósítás. Mindebből jól látható, hogy egy kép elkészítése szinte mérnöki képességeket igényel.
Azok a gyerekek, akik nagyon ritkán ragadnak ceruzát, keveset használják azokat az agyi funkciókat, amiket egy kép elkészítése megkíván, és amelyben a kreativitás és a térlátás épp úgy jellemző, mint a finommozgás és a türelem.
Fontos tudni azt is, hogy a gondolkodási műveletek tekintetében óriási különbség van a rajzolás és a színezés között. Míg a rajzolás összetett gondolkodási műveleteket igényel, addig a színezéshez sokkal kevesebb agyi aktivitás szükséges. A szülőknek azt a gyermeket is érdemes minél gyakrabban önálló rajzolásra buzdítani, aki szívesen színezgeti a kész képeket.
Hogy mi a leginspirálóbb egy gyermeknek a rajzoláshoz? Roppant egyszerű: a szülői figyelem.
Minden napra találnak rajzolási ötletet az alábbi kiadványban: Minden nap rajzolj valamit!
http://www.tudatosszulo.hu/konyvek/minden-nap-rajzolj-valamit